Gèneres

Understanding Mediated and Mediating Action: Main Film Genres

Els gènere cinematogràfic és una categoria estilística o temàtica basada en les similituds en els elements narratius, estètics o emocionals d’una pel·lícula.

A les primeres produccions el gènere de les pel·lícules era encotillat, amb característiques molt delimitades que ajudaven a l’espectador a comprendre ràpidament la pel·lícula i al fet que l’autor creés el que volgués i l’espectador ho esperés. No obstant això aproximadament després de la Segona Guerra Mundial els gèneres van començar a barrejar-se o a adulterar la seva essència creant diverses produccions i estranys espècimens.

Els gèneres cinematogràfics es classifiquen segons els elements comuns de les pel·lícules que abastin, originalment segons els seus aspectes formals (ritme, estil o to i, sobretot, el sentiment que busquin provocar en l’espectador). Alternativament, els gèneres cinematogràfics es defineixen per la seva ambientació o pel seu format. Es tracta d’una convenció entenedora per als espectadors, els creadors cinematogràfics assumeixen els gèneres com un model per ordenar els continguts del relat. Amb tot, s’assumeix una definició reduccionista, amb la finalitat de catalogar els temes i l’ambientació que prevalen en una pel.lícula. Però la realitat és contradictòria i s’allunya d’aquesta simplificació, ja que resulta molt infreqüent que un guió cinematogràfic mostri una sola aspiració temàtica.

La taxonomia dels gèneres cinematogràfics és variable ja que es poden classificar de distintes maneres. Pel seu estil o to (acció, ciència ficció, drama, fantasia, comèdia, documental, musical, romanç, suspens, terror…), per la seva ambientació o tema (bèlic, western, policiac, històric, catàstrofe, biogràfic, eròtic, pornogràfic…) o pel seu format o producció (animació, 3D, sèrie B, independent, mut, negre…).

Géneros Cinematográficos sellos Imagen Vector de stock - Alamy

Exemples

A guide to the basic film genres.